В Цар-Симеоновата градина бе открита изложба за първия пловдивски мострен панаир

...
В Цар-Симеоновата градина бе открита изложба за първия пловдивски мострен панаир
Коментари Харесай

Пловдив е бил повече от уникален град и преди 130 години

В Цар-Симеоновата градина бе открита галерия за първия пловдивски мострен панаир от шефа на Регионалния исторически музей Пловдив доктор Стефан Шивачев, ръководителя на Общински съвет инж. и заместник-кмета " Култура, археология и туризъм ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . С експозицията се означават 130 години от първото земеделско-промишлено ревю освен в България, а и на Балканския полуостров. 

Историкът Стефан Шивачев, който е взел участие в подготовката на изложбата, описа: 

" Има събития, които оказват голямо влияние през идващите десетилетия в историята на един град и страна. Такова е първото земеделско-промишлено ревю. То е намерено на 15 август 1892 година Много хора посрещат с подигравка решението на държавното управление на Стефан Стамболов да провежда ревюто, защото дотогава България е известна в Европа все с политически, военни събития – Баташкото кръвопролитие, Априлското въстание, Сръбско-българската война. Това е първото ревю на Балканския полуостров.

За 10 месеца става чудото. На повърхност повече от 80 декара, върху изоставено турско гробище, запустяла повърхност – за 10 месеца швейцарският вълшебник Люсиен Шевалас прави този превъзходен парк, на мястото на настоящето езеро има друго езеро с корабче " Ангел Кънчев ", което гордо пори водите.

Има повече от 30 павилиона, най-представителен е варненският – стоманен, изработен във Виена и докаран тук.

Защо Пловдив? Защото Пловдив продължава да е столица на Източна Румелия. Това е самопризнание на европейските държави за обединена България. Освен това Пловдив има големи обичаи, а и общината се оправя с превъзходен метод.

Тогава е направена голяма стратегия за посрещане на туристи и това е началото на туризма в Пловдив, а главното условие към чиновниците е да владеят два непознати езика.

Много неща са направени за пръв път: телефонна връзка Пловдив – София, стартиране на електрическо осветяване, за което се събира целият град. Българите виждат американски плугове, шевни машини " Сингер ", парни машини – всичко това го има в индустриална Европа

Представя се стратегия за индустриалното развиване на България и през 1912 година целият свят към този момент приказва за българското военно знамение, като преди този момент целият свят е приказвал за българското стопанско знамение.

За пловдивчани най-важния факт е, че три дни след закриване на ревюто цар Фердинанд издава указ, с който именува градината " Цар Симеон ", оня от Средновековието, и я подарява на Пловдив с едно само обвързване – градът да я поддържа в добър тип. ".

Изложбата е подредена до фонтана Деметра, който е изработен в чест на първото българско ревю. Ще остане тук до септември. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР